Keblinger

Keblinger
MEMBANGUN BERSAMA ISLAM DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMA' ..ALLAHUAKBAR

waktu..asr...time...

dodoian ibu menidurkan anak..sayup terdengar..memecah sunyi

| Sunday, September 25, 2011


Salam kepada sahabat semua.. pada kali ini teman nak posting satu entry untuk sahabat-sahabat yang sudah bergelar ibu dan bapa… tahniah juga teman ucapkan.. kepada yang bakal …semoga ALLAH permudahkan urusan kalian..ameen.. J ..


Pada kali ini, teman survey la kan.. kalu tang nak sleeping beauty si comel mesti berkumandang suara-suara yang ‘merdu’ di dengari pada hemat si comel.. pada hemat orang disekeliling…hehehe.. merdu gak.. erkk… ..yang penting…si comel dapat tidur dengan aman damai dan akan rasa secured lah.. bcoz lovely mum or dad sings a very ‘harmonious’ song…erkkk…… dan di sinari dengan penuh kasih saying yang di luahkan oleh ibu dan ayah…wah..so sweet maaa…dan teman pasti sahabat-sahabat memang dah apply pun....

Sepanjang teman membuat survey..… lagu yang molek di dodoikan semestinya… zikrullah dan mana-mana nyanyian yang enak didengari.. dan ofkos la nasyid kan kan…

Apa yang teman tahu.. bayi pada usia yang sangat kecil..sangat mudah catch up apa yang dituturkan oleh ibu bapa atau bunyi-bunyian di sekeliling… masa ini..nak absorb sangat mudah.. jadi kakak teman pernah bagitau ulama'-ulama' silam mengesyorkan elaklah bayi-bayi yang baru lahir mendengar perkataan-perkataan yang tak best.. dan teman syor kan elaklah dari menonton televisyen yang kadar kelajuan yang tinggi volume nya..dan semestinya jangan lah membawa bayi anda ketempat yang crowded.. contohnya.. pasar malam, pasar tani, pasaraya, segala pasar-pasar laa… elakkan demi kemaslahatan bayi anda.. demi pertumbuhan yang baik dan cergas untuk bayi anda.. dan anda semua mesti sedia maklum keadaan manusia yang ramai.. dengan tahap kesihatan mereka ‘unknown’.. errkk…. Jadi berwaspadalah anda…..



......erk...gambar ni macam tak ramai orang...hrmm..

Kembali kepada mainpoint entry ini..

1) Teman teringat Dato’ Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man (my peberet panelist in forum perdana-a religious talkshow a long time ago before he was restricted I mean ‘banned’ from being appeared in dats show due to political reason..huhu).. ustaz tuan Ibrahim kata lebih kurang macam ni la ‘ kalu dari duk nyanyi lagu Hindustani lebih baik nyanyi buat nasyid لا اله الا الله .. insyaALLAH..mak yang tidur..hehehe… sekurang-kurangnya anak itu dah diserap kalimah aqidah itu dalam hatinya sejak bayi lagi.. subhanaALLAH..






jumpa vc ni jer.. tapi macamni la yang di katakan oleh ustaz tuan ibrahim..

2) Zikir ni pula teman selalu ‘apply’ semasa menjadi babysitter huhu…waah..walaupun application selalu sumbangsih tapi mereka-mereka yang terlibat tidur jaa..errkkk...zikir yang teman maksudkan ialah.. zikir murah rezeki.. sekurang-kurangnya teman dapat ingat dan dapat gak manfaatnya..insyaALLAH..dan hasilnya anak saudara teman nisrina amalin telah ‘agak’ berjaya mengingatinya walaupun dalam kadar yang dicampur dengan bahasa ntah..ambe pum tak fehem.. dan mp3 mengenai zikir di bawah..


(xde vid from utube..erkk)


3) Selain itu teman rasa best gak kalu baca untuk anak-anak anda selawat syifa… insyaALLAH.. berkat dodoian anda sebagai ibu dan ayah mithali akan mengharmonikan keadaan si comel kesayangan

anda..insyaALLAH..



apa-apa pun terpulang kepada ummi, abi, mummy, baba, ibu , ayah, mama, papa, untuk menterjemahkan kasih sayang anda kepada anak-anak anda... yang terbaik untuk anak-anak anda ada di tangan anda... smile click ~~~

p/s: untuk mummy sumayyah dan ibu arini.. selamat mendodoikan bayi anda…

0 comments:

Post a Comment

mendengar.....

 

Copyright © 2010 mencari sinar keimanan Blogger Template by Dzignine